LiberLand - Ce este și care este legătura sa cu Bitcoin

Posted by Marian-Claudiu Duiu, 2020-02-02

Translated by Elena-Octavia Mateescu

ro flag

Probabil nu multă lume a auzit de Liberland și se întreabă ce înseamnă sau la ce se referă. Mi-a atras atenția acest subiect în urmă cu ceva timp, iar astăzi o să tratez câteva aspecte despre el.

Republica Liberă Liberland (denumită în continuare „Liberland”) este un stat suveran situat între Croația și Serbia, pe malul de vest al Dunării. Pe unele hărți, această zonă este denumită „Gornja Siga.” Cele mai apropiate orașe sunt Zmajevac (Croația) și Bački Monoštor (provincia autonomă Voivodina, Serbia). Acesta a fost proclamată pe data de 13 aprilie 2015 de către politicianul și activistul libertarian ceh Vít Jedlička.

Mi se pare extrem de interesantă ideologia lor și modul cum a pornit acest fenomen. Motto-ul Liberland este „trăiește și lasă să trăiască”, ce înseamnă că oamenii ar trebui să accepte modul în care trăiesc și se comportă ceilalți, mai ales dacă fac lucrurile într-un mod diferit. Statul Liberland se mândrește cu libertatea personală și economică pentru oamenii săi. Motto-ul său include și puterea limitată acordată guvernului pentru a asigura o mai mică interferență cu libertatea oamenilor și a națiunii în ansamblu. Aceste idei și idealuri sunt scrise și garantate de Constituția lor.

Liberland este practic o parcelă de teren ce a apărut din cauza unei dispute de frontieră între Croația și Serbia. Această zonă nu este revendicată de Croația, Serbia și nici o altă națiune sau entitate privată. Mai mult, a rămas neîncorporată vreunui stat tocmai din momentul dizolvării Republicii Federale Socialiste Iugoslavia, în 1991. De fapt, timp de mai multe decenii, a fost nelocuită și nu s-a făcut vreo pretenție asupra acestei părți de pământ. Prin urmare, Terra Nullius - pământul nimănui - până când Vít Jedlička și Jana Markovicova au proclamat-o Republica Liberă a Liberland la 13 aprilie 2015 așa cum am menționat anterior. Liberland și-a stabilit granița cu o marjă largă între țările vecine pentru a se asigura că nu încalcă teritoriul Croației sau Serbiei. Suprafața totală este de aproximativ 7 km² și este acum al treilea cel mai mic stat suveran, după Vatican și Monaco.

Probabil mulți vă întrebați ce legătură are LiberLand cu Bitcoin sau tehnologia blockchain. Ei bine, statul Liberland utilizează Bitcoin de la înființarea lui ca și valută digitală și l-au proclamat ca fiind moneda lor națională. Chiar dacă este una digitală, tot o monedă de schimb este. Moneda oficială fiind Bitcoin, ei acceptă și BitcoinCash (BCH) precum și Ether (ETH) pentru donații, modalitatea prin care țara a fost finanțată. Toată activitatea este voluntară în Liberland. Cetățenii nu trebuie să plătească taxe pentru a sprijini guvernul și sunt liberi să se angajeze în orice activitate aducătoare de profit, în măsura în care nu încalcă drepturile altora.

Bineînțeles că lucrează și cu euro sau alte valute. Nu denaturăm importanța banilor clasici, a monedei fiduciare, dar Bitcoin este folosit foarte des ca „alternativă”. Liberland expune valori similare cu Monaco și Liechtenstein, ambele fiind unele din cele mai bogate țări ale lumii. În plus, statul crede în exploatarea puterii tehnologiei blockchain pentru a crea sisteme lipsite de orice constrângere sau violență, promovând simultan autoritatea individuală.

Așadar, toate fondurile Liberland sunt convertite în această primă criptomonedă cu adevărat descentralizată, având mulți lideri din industrie angrenați în activitățile statului. Președintele lor afirmă că Bitcoin este viitorul comerțului internațional. Iar până acum, s-a folosit Bitcoin cu succes pentru achiziționarea tuturor navelor maritime care au fost folosite pentru primele așezări omenești în Liberland. Bitcoin este deja chiar bine acceptat și convertibil atât în Croația, cât și în Serbia.

Începând cu oamenii ce utilizează preponderent Bitcoin, Liberland va fi prima țară care va avea conturi transparente direct pe blockchain.

Doar folosind tot mai des Bitcoin ca mijloc de schimb, investiție pe termen lung, modalitate de stocare a averii, putem deveni una din națiunile pioniere a tehnologiei blockchain, reușind prin rata crescândă de utilizare să atragem atenția autorităților pentru reglementarea și favorizarea utilizării criptomonedelor. Puteți tranzacționa rapid Bitcoin sau Ether folosind LDV Crypto Bank, exchange-ul tău de criptomonede.