Rezumat Transylvania Crypto Conference

Posted by Marian-Claudiu Duiu, 2019-10-21

Translated by Elena-Octavia Mateescu

ro flag

În weekendul 10-13.oct.2019 a avut loc TCconf în Cluj-Napoca și anume conferința internațională despre criptomonede, tehnologii de mining, politici de jurisprudență și fiscalitate în zona cripto, blockchain și platforme de trading. Fiind unul dintre cele mai mari evenimente organizate anul acesta în România cu temă de discuție pe zona crypto, subiectele dezbătute au antrenat activ mintea celor prezenți prin calitatea și elementul de noutate al informațiilor prezentate. Viziunea celor care au organizat evenimentul este să aducă un plus valoare în viețile oamenilor prin soluțiile oferite, să unească totodată o varietate de speakeri, ingineri IT, profesioniști din lumea blockchain, experți pe probleme de cybersecurity și desigur oameni de afaceri ce își vor expune perspectiva proprie despre tehnologia blockchain.

Primul speaker, Dominic Frisby a trecut în revistă contextualitatea și volatilitatea titlurilor de valoare din Antichitate până în prezent, amintind de tranzacțiile cu aur, primele tiparnițe de bani și digitalizarea din Mileniul III. Dominic Frisby este scriitor, comediant și speaker. Este cunoscut la nivel mondial datorită unor bestseller-uri pe profil economic: Bitcoin – The Future of Money și The Four Horsemen.

Următorul pe scenă a fost Peter Todd, consultant pe zona cripto, unde a punctat câteva aspecte importante din spatele codului Bitcoin. Este unul dintre cei mai cunoscuți analiști din zona Bitcoin și securitate blockchain.

Au urmat discuții la comun despre tranzacțiile cu criptomonede argumentându-se plusuri și minusuri cu Pavol Luptak, Giacomo Zucco, Vlad Costea, Altcoin Sara și Olga Ukolova, toți purtând o dezbatere participativă pe scena TCONF. Se poate observa o îmbunătățire continuă în privința securității tranzacțiilor de la apariția Bitcoin și până în prezent.

Și cum tot mai mulți oameni sunt conectați în zona digitală și caută răspunsuri la diferite întrebări, cea de-a doua zi de la Transilvania Crypto Conference a debutat cu o prezentare despre legislația din zona criptomonedelor, implicarea instituțiilor guvernamentale în procesarea plăților crypto-to-fiat și crypto-to-crypto, însă au fost și discuții despre protocoalele de siguranță și anonimat. Prezentările speakerilor au venit cu clarificări la diferite subiecte din aria crypto neînțelese pe deplin de mulți dintre noi. Ne-a încântat cu prezența Tom Trevethan, CTO la compania CommerceBlock.com, ce se ocupă de comercializarea de soluții blockchain și tokenizarea unor valori pentru tranzacții digitale transfrontaliere. Au mai fost pe scenă și Adam Back (omul cheie care a scris în 1997 HashCash, primul cod PoW care a stat și stă la baza blockchain-ul Bitcoin), Giacomo Zucco, Tom Trevethan și chiar Maxim Orlovsky.

Giacomo Zucco a avut câteva reference point-uri interesante, pe care le amintim și aici: „Când vorbim de Bitcoin, ce e mai important pentru voi și ce vă doriți cel mai mult? Scalabilitate sau Descentralizare? Dacă vorbim de operațiunile de trade, vă interesează anonimitate totală sau mai multe operațiuni într-un timp mai scurt? Cum arată în viziunea voastră acel Bitcoin perfect? Ca să înțelegem mai bine conceptul de scalabilitate în cazul Bitcoin, trebuie să avem în vedere două chestiuni – Divizibilitatea și Capacitatea de acumulare. Ca să explic altfel, să presupunem că suntem în Antichitate și putem folosi argint și aur ca monede pentru tranzacții. Dacă vrei să cumperi o casă, nu vei folosi argint pentru că ar însemna să cari cu tine o căruță de argint ceea ce nu e deloc practic. În aceeași paradigmă, dacă vrei să cumperi o cafea, nu poți să folosești aur că nu poți să plătești cu un miligram de aur, pentru că e greu de divizat și nu e deloc practic.”

Ce este un Lightning Network și ce avantaje aduce? Se poate defini ca fiind un sistem de tranzacții inteligente construit pe baza blockchain-ului Bitcoin ce permite plăți rapide.

Ziua a-III-a a început cu Travin Keith și modul în care este perceput Bitcoin în prezent. Cu toate că au existat numeroase sisteme și propuneri prezentate înainte de Bitcoin care au permis abilitatea ecosistemelor descentralizate să existe pentru colaborare, mai ales dacă vorbim de spațiul open-source, Bitcoin este capabil să permită mai bine transferul valorii pe aceste ecosisteme, permițând dezvoltarea unei economii descentralizate.

De la simple povești anecdotice în care Bitcoin a putut sau ar fi putut fi benefic până la acele momente cheie în care Bitcoin ar putea fi cu adevărat un element disruptiv, în special pentru cei care caută un ecosistem în care puterea și drepturile individuale au o importanță mai mare decât controlul guvernelor.

Travin Keith: “Un exemplu interesant de descentralizare este statul Liechtenstein care a reușit acolo unde alte țări n-au avut curaj să meargă mai departe.”

Felix Crișan, co-fondatorul companiei româneşti Netopia Payment care deține supremația pe piața micro-plăților electronice, afirmă că ultimele rapoarte relevă ideea că peste 44% dintre români au încredere în Bitcoin, iar mai mult decât atât, majoritatea românilor se documentează autodidact când vine vorba de crypto, de pe canale de Youtube sau alte surse. Felix Crișan a absolvit Colegiul „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și apoi Universitatea, la București. A lucrat pentru IBM și HP iar mai apoi și-a făcut propria sa afacere în ţară. Aplicația realizată de el s-a situat în top 3 cele mai votate tehnologii din cadrul primei expoziții dedicate start-up-urilor, Plug and Play Expo 2010, în centrul mondial al giganților din domeniul IT, Silicon Valley.

Din partenerii Netopia Payment care dețin platforme de e-commerce și care folosesc plata cu cardul, maxim 2% acceptă plata cu bitcoin. Se pregătește o soluție ca acest mod de plată să fie disponibil by default.

John McAfee a intrat în direct prin videoconferință la Transilvania Crypto Conference și a răspuns la întrebările celor prezenți. Omul care a creat antivirusul McAfee și care a lansat recent o platformă de trade descentralizată, și-a expus opinia publică despre LIBRA:

”Libra eu un proiect Horror. E doar un stablecoin configurat doar pentru ca Mark să urmărească ce faci tu cu banii, cum îi folosești, de ce îi folosești, cum ai intrat în posesia lor. Libra nu are altă valoare decât ca să fii spionat și din punct de vedere financiar. Să ne aducem aminte de anii în care consumul de alcool era ilegal și de politicile guvernamentale prohibitive și cum în acea perioadă consumul de alcool s-a dublat. Guvernele ar trebui să înțeleagă că nu au cum să îți interzică ce să faci tu cu banii în spațiul tău intim. Eu cred că aceste măsuri nu vor limita accesul la criptomonede, ci, din contră, vor provoca și vor încuraja oamenii să facă rost de criptomonede, să le stocheze, să le dețină.”

Întrebat dacă recomandă și alte proiecte sau criptomonede în afară de Bitcoin, John McAfee a punctat câteva insight-uri interesante. Atunci când alegi o criptomonedă pentru investiții, trebuie să înțelegi dacă ea are valoarea globală, dacă ea se poate aplica global. Din punctul meu de vedere Monero oferă maximă securitate. Atunci când aleg să folosesc Monero știu că tranzacțiile mele sunt anonime și sigure.”

John McAfee a comentat și despre politica prohibitivă cu privire la adopția de criptomonede în India: „Să ne aducem aminte de anii în care consumul de alcool era ilegal și de politicile guvernamentale prohibitive și cum în acea perioadă consumul de alcool s-a dublat. Guvernele ar trebui să înțeleagă că nu au cum să îți interzică ce să faci tu cu banii în spațiul tău intim. Eu cred că aceste măsuri nu vor limita accesul la criptomonede, ci, din contră, vor provoca și vor încuraja oamenii să facă rost de criptomonede, să le stocheze, să le dețină.”

A fost un eveniment reușit din punctul nostru de vedere în care subiectele prezentate vor fi un punct de referință important în lumea protagoniștilor din spațiul blockchain. Este fără doar și poate o tehnologie care nu mai poate fi ignorată.