Unde e safe să îți stochezi criptomonedele?

Posted by Marian-Claudiu Duiu, 2019-10-27

Translated by Elena-Octavia Mateescu

ro flag

Orice subiect ce are legătură cu criptomonedele nu mai e acum o noutate absolută ținând cont că sunt mai bine de 10 ani de la apariția lor. Obținerea criptomonedelor prin diverse metode, per ansamblu, înseamnă cu totul altceva comparativ cu păstrarea acestora. Fiind denumite și monede digitale, e clar că ele nu pot fi ținute într-un portofel fizic obișnuit sau în buzunar ca pe niște bancnote pe care le vezi aproape zilnic.

Având în vedere că suntem tot mai adânc cuprinși într-o eră digitală ce încearcă să automatizeze și să robotizeze totul în jur, ar fi cazul să nu mai refuzăm să acceptăm impactul pe care îl are tehnologia în viețile noastre și să încercăm să îl folosim în avantajul nostru, percepându-l ca pe un impact pozitiv. Desigur, să nu încercăm automatizarea și robotizarea e ceea ce ne definește pe noi ca oameni.

Fără doar și poate criptomonedele trebuie stocate într-un loc sigur unde numai proprietarul să poată dispune de ele și să le folosească în scopuri personale ca și posesor de drept al acestora. Fiind proiectate pe baza unui sistem descentralizat, nu există vreo instituție care să asigure recuperarea lor în caz de furt, tranzacțiile îmbrăcând o umbrelă de anonimitate între trimițător și primitor.

Așa cum mulți dintre voi știți, există portofele digitale pentru stocarea criptomonedelor. Un portofel digital (cryptocurrency wallet) este un program software destinat să stocheze cheile publice și private dintr-o tranzacție, monitorizează soldul existent și interacționează cu diferite blocuri din blockchain în momentul tranzacției când se trimit sau se primesc monede digitale.

Există multe portofele digitale totuși, dar ele se împart în 2 mari categorii:

  • portofele calde (hot wallet) - sunt conectate la internet și pot fi accesate în orice clipă);
  • portofelele reci (cold wallet) - nu sunt conectate la internet și îți permit să își stochezi fondurile offline. Poți primi criptomonede la orice oră, dar mai nimeni nu le poate transfera afară din ele. tot ce primești rămâne în siguranță, dar ca să poți face plăți dintr-un cold wallet procesul e semnificativ mai complex decat dintr-un hot wallet.

În prima categorie intră portofelele cloud - majoritatea optimizate pentru telefonul mobil, portofelele software și desigur cele virtuale aflate în platformele de exchange online.

În cea de-a doua categorie avem acele portofele hardware ce stochează crypto offline, device-uri USB sau similare cu acestea + paper wallet imprimate.

Nu există o categorie strict mai bună ca cealaltă, și mulți deținători de monede digitale le utilizează pe ambele. Cele hot sunt folosite predominant de persoanele sau entitățile ce fac trading activ, pe când cele cold sunt preferate pentru stocarea criptomonedelor pe un termen îndelungat.

Din alta perspectiva, portofelele digitale pot fi clasificate în 4 categorii distincte:

Paper Wallets

Termenul de „paper wallet” se referă la o copie fizică printată a cheii private aferente adresei publice. Poți importa un paper wallet într-un client software sau chiar să scanezi codul QR pentru a dispune de fondurile tale pentru diverse activități: transfer, trading etc.

Deși portofelele de hârtie sunt cold, acestea vin cu propriile riscuri deoarece pot fi ușor distruse, arse, ori ușor de copiat prin fotografiere. Deținătorii acestora deseori le laminează ori fac copii multiple ale lor, iar mai apoi le stochează în locuri sigure știute doar de ei. Cheia privată a unui „paper wallet” ar fi indicat să fie ținută întotdeauna offline, deoarece stocarea acesteia online ar face-o la fel de sigură ca un hot wallet. Pentru a verifica suma de monedă accesibilă printr-un paper wallet e suficientă interogarea blockchain-ului pe adresa publică, nu e nevoie de cheia privată. Cheia privată e necesară strict pentru plăți din acel portofel.

Un exemplu de paper wallet pentru Bitcoin poate fi Bitcoin Paper Wallet, iar pentru Ethereum există MyEtherWallet.

Cloud Wallets

Portofelele online sunt hot, prin definiție. Folosind un portofel cloud, fondurile tale digitale pot fi accesate oricând de pe orice PC sau alt device, din orice locație. E convenabil, într-adevăr, însă cheile private sunt stocate online și pot fi accesate de aplicații sau persoane terțe. Cam greu astăzi, oricum, având în vedere măsurile de securitate existente, dar orice poate fi posibil pentru un hacker ambițios cu intenții neprietenoase.

Cele mai cunoscute sunt Guarda, Coinbase, Metamask, Blockchain.info

Software Wallets

Portofelele software sunt descărcate și instalate pe un pc sau smartphone. Cât PC-ul sau smartphone-ul sunt conectate la Internet, ele sunt portofele hot. Ca măsuri suplimentare de protecție, o scanare periodică împotriva atacurilor de tip ransomware sau a oricăror alți viruși ar fi impetuos necesară pentru a putea evita orice risc de pierdere a datelor stocate.

Există varianta instalării unui portofel software pe un PC neconectat la Internet (air-gapped), acesta fiind folosit strict pentru semnarea tranzacțiilor. Este tehnologic complicat pentru că necesită transferul prin medii offline gen USB-flash a blockchain-ului (sau actualizări ale acestuia). E posibil inclusiv ca tranzacția să fie scoasă din acest PC prin imprimare text/QR informația fiind apoi importată pe un device online și publicată în rețea.

Câteva portofele de acest cunoscute ar fi: Jaxx, Freewallet, Exodus, Electrum Wallet, Infino Wallet.

Hardware Wallets

Diferite de portofelele software, cele hardware se află pe primul loc ca securitate deoarece stochează cheile tale private pe un device extern asemănător cu un USB-stick. Poți realiza plăți online fără probleme cu ele. Unele sunt compatibile și cu interfețe web și suportă mai multe tipuri de criptomonede, dar trebuie avut în vedere că acestea prezintă riscul pierderii/furtului fizic, caz ce implică pierderea a 100% din fonduri.

Câteva portofele hardware populare ar fi următoarele: Ledger, Trezor, KeepKey.

Să îți menții în siguranță criptomonedele poate fi un skill de o importanță critică, dar cum nimeni nu s-a născut învățat, acest lucru se educă cu timpul și poți deveni fără probleme „propria ta bancă” dacă știi cum să ai grijă de fondurile tale.

Ultima inovație a celor de la HTC, telefonul Exodus1S, primul CryptoPhone lansat în luna octombrie 2019, va pune bazele unei noi generații de device-uri inteligente ce combină beneficiile aduse de un smartphone cu securitatea unui portofel digital hardware. Practic revoluționează accesul la criptomonede, încurajându-te să cumperi, să vinzi, să trimiți, să primești, să dai sau să oferi cu împrumut unei terțe persoane monede digitale. Regăsești hardware-ul deja consacrat de modelul HTC U12+, de data aceasta pe o variantă a lui cu funcții dedicate pentru facilitarea tranzacțiilor în criptomonede.

La LDV Crypto Bank poți face un depozit de crypto sau FIAT în siguranță, în portofelele cloud puse la dispoziția clienților, deoarece noi avem unele din cele mai avansate tehnologii de "money balance keeping" existente la ora actuală, tehnologii ce se bucură de sisteme de securitate anti-fraudă dezvoltate în regim propriu pentru ca toată lumea să fie liniștită asupra confidențialității fondurilor tranzacționate.