Câștigurile din criptomonede se declară la ANAF în 2020

Posted by Marian-Claudiu Duiu, 2020-01-27

Translated by Elena-Octavia Mateescu

ro flag

Așa cum menționam în articolul de blog cu privire la reglementarea domeniului criptomonedelor și cum alte state legiferează în favoarea utilizării lor, țara noastră intervine la acest aspect sub forma obligativității de a declara veniturile obținute de pe urma tranzacționării acestora și asupra plății unui impozit aferent.

Vă reamintim că, veniturile din criptomonede trebuie declarate, pentru prima oară, în anul 2020, după ce Codul fiscal a fost modificat pentru ca raportarea lor să fie obligatorie în mod oficial. Astfel, pentru câștigurile din criptomonede din 2019, persoanele fizice trebuie să depună declarația unică și să plătească la stat impozit, iar uneori, chiar contribuția la sănătate (CASS). În acest context, reprezentanții Fiscului au publicat recent un nou model al declarației unice, care a fost adaptat pentru raportarea câștigurilor din criptomonede.

Așadar, persoanele fizice care câștigă bani constant din criptomonede (peste 600 de lei pe an) au obligația oficială de a-și raporta anual veniturile și de a plăti la stat taxe. Mai precis, veniturile din monede virtuale din anul 2019 trebuie declarate în anul 2020, pentru stabilirea taxelor datorate.

Ca procedeu, declararea banilor câștigați din criptomonede se face prin depunerea la Fisc a declarației unice pentru persoanele fizice, termenul anual al acesteia fiind 15 martie. În practică, persoanele fizice raportează câștigurile pe care le-au avut în anul trecut, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacțiilor cu criptomonede.

Vă reamintim că declarația unică se poate depune fie online, în format electronic, prin intermediul Spațiului Privat Virtual sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro, fie în format tipărit direct la ghișeele Fiscului. Așa cum este scris mai sus, declarația unică a fost adaptată recent inclusiv pentru raportarea câștigurilor din criptomonede, printr-un ordin apărut în Monitorul Oficial.

Conform celor de la Deloitte Tax România, impozitarea se realizează doar pentru criptomonedele convertite în valută sau lei ori folosite pentru a cumpăra produse și servicii.

„În contextul în care monedele virtuale nu sunt recunoscute în legislația română sau europeană drept valute, monede electronice sau monede reale, suntem de părere că persoana fizică dobândește un beneficiu real numai în momentul conversiei acestor unități de monede virtuale în unități de valută, monedă legală (de exemplu, evidențierea venitului în contul bancar) sau în bunuri ori servicii de care persoana fizică beneficiază efectiv. O interpretare contrară ar fi nepractică, având în vedere volatilitatea criptomonedelor și faptul că tranzacțiile se desfășoară de regulă prin intermediul unor platforme de tranzacționare a căror decontare este incertă (nefiind reglementată, supravegheată sau controlată de către instituțiile statului) și persoana fizică ar putea ajunge să plătească impozit pe un venit ipotetic”, au explicat Raluca Bontaș, partener, și Cătălin Barbu, consultant, ambii de la Deloitte Tax.

Sintetizând cele amintite mai sus, atât timp cât o persoană își păstrează veniturile din criptomonede sub formă de criptomonede, fără să le folosească efectiv, aceasta nu e obligată să le declare și să achite taxe pentru ele. Cu alte cuvinte, profiturile obținute din tranzacțiile cripto-to-cripto nu se impozitează dacă nu au finalitate încă în fiat.

Acum, dacă ne referim la taxele datorate, Codul fiscal stabilește următoarele: dacă o persoană obține anual peste 600 de lei din criptomonede, aceasta datorează statului impozit pe venit - în cotă de 10%. În plus, dacă veniturile din monede virtuale sunt cel puțin egale, într-un an, cu echivalentul a 12 salarii minime brute, persoanele fizice datorează și CASS - în cotă de 10%. Anul acesta, echivalentul celor 12 salarii minime este 26.760 de lei.

„CASS este datorată numai dacă persoana fizică estimează a realiza (fie doar din tranzacții cu monede virtuale, fie cumulând aceste venituri cu alte venituri realizate) pentru anul în curs venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară”, au mai precizat cei doi specialiști de la Deloitte Tax. Concret, pentru a atinge plafonul ce obligă la plata CASS, câștigurile din criptomonede se cumulează, acolo unde este cazul, cu veniturile din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, asocierea cu o firmă, închiriere, investiții, alte surse sau activități agricole, silvicultură și piscicultură, pe scurt orice venit non-salariu.

Așadar, impozitul pe venit nu depinde de obținerea altor venituri în afară de criptomonede, însă CASS-ul da. Dacă o persoană câștigă bani numai din criptomonede, atunci trebuie să fie atentă numai la pragul de 600 de lei pe an și la cel de 12 salarii minime brute.

Cei care obțin un câștig sub 200 de lei la fiecare tranzacție cu criptomonede, însă nu mai mult de 600 de lei pe an (cumulat), scapă de obligația depunerii declarației unice și, automat, de plata taxelor pe venituri.

Acest aspect nu ar trebui să descurajeze utilizatorii de tehnologie blockchain și iubitorii de cripto să tranzacționeze și să acumuleze diverse monede digitale în propriile portofele digitale. Vă reamintim că prin intermediul LDV Bank puteți crea și conturi corporate, dedicate persoanelor juridice, unde impozitarea pentru aceste entități se încadrează între limite precum 1% -3%.

Bitcoin și Ether continuă să se aprecieze pe termen lung... Urmăriți atent piața și mult spor să aveți pentru aceste investiții!